keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Pataleipä


Juuri uunista otettu pataleipä tekee ainakin tästä sateisesta aamusta kertaheitolla paljon paremman. Rapea kuori ja vähän sormille tippuva voi, kuppi kahvia ja viltti päälle...ai että



Eilen illalla kulhoon mitattiin 8dl vehnäjauhoja, 2 tl suolaa, 1/4 tl kuivahiivaa ja 4 desiä vettä. Sekoitetaan tai laitetaan lapset asialle niin välttyy siltäkin;)
Liina päälle ja odottamaan aamuun. Taikinan on hyvä antaa kohota sen 12 tuntia ainakin, kannattaa tehdä siis hyvissä ajoin illalla jos ihan aamuksi haluaa.



Aamulla uuni päälle 225 asteeseen ja pata sinne kuumenemaan tyhjänä. Kohonnut taikina kipataan jauhoisen pyyhkeen päälle, painellaan ilmakuplat pois ja taitellaan nenäliinamaisesti kasaan.
Sitten kipataan pataan, kansi päällä puoli tuntia, kansi pois ja vielä 20 minuuttia.






Leipä irtoaa kuin itsestään, sitten voita ja ah!
Ja äidille terveisiä että teidän häälahja pata vuosien takaa on tähän asti paras leiväntekopata!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti